Formační materiály pro společenství mládeže, které vycházejí z  promluv papeže Františka během Světového dne mládeže v  Rio de Janeiro. Zpracovala Sekce pro mládež ČBK. Ke stažení v pdf.


1. slova Františka

Podej víru – co to znamená? Když se připravuje nějaké dobré jídlo a vidíš, že chybí sůl, tak podáš  sůl, chybí olej, podáš olej. Podat ́, tedy přinést, dodat. Tak je tomu i v našem životě, drazí mladí. Pokud chceme, aby měl opravdu smysl a plnost, jak si sami přejete a zasluhujete, říkám každému a každé z vás: Podej víru – a tvůj život dostane novou příchuť; podej lásku – a tvůj život bude jako dům postavený na skále, tvoje cesta bude radostná, protože potkáš mnoho přátel, kteří půjdou s tebou.

Ježíš je ten, který nám přináší Boha a který nás vede k Bohu, s ním se celý náš život proměňuje, obnovuje a my můžeme hledět na skutečnost novýma očima z Ježíšova hlediska, jeho vlastníma očima. Podej Krista a tvůj život bude naplněn jeho láskou, bude plodným životem.

V koho skládám svou důvěru? V sebe sama, ve věci, nebo v Ježíše? Všichni jsme často pokoušeni stavět se do centra, věřit, že jsme osou veškerenstva, věřit, že pouze my budujeme svůj život, anebo si myslet, že majetek, peníze a moc dávají štěstí. Ale všichni víme, že tomu tak není! Jistě, majetek, peníze a moc mohou poskytovat chvilkové opojení, iluzi štěstí, ale nakonec se sami staneme jejich majetkem, vnucují se nám stále více a nikdy nás nenasytí. Nakonec jsme zahlceni, ale nikoli zasyceni. Je velmi smutné vidět mládež zahlcenou, ale slabou. Mládež mábýt silná, živit se svojí vírou, a nikoli se cpát jinými věcmi.

Drahý mladíku, drahá dívko, podej Krista svým životem. Naslouchej mu pozorně a jeho přítomností bude nadšeno tvé srdce; podej Krista: On tě přijímá ve svátosti odpuštění, On tě čeká také v eucharistii a očekává tě také v lidství mnoha mladých, kteří tě obohatí svým přátelstvím, povzbudí svým svědectvím víry, naučí řeči lásky, dobroty a služby. Nechej se hledat Ježíšem, nechej se milovat Ježíšem, je to přítel, který nezklame. (při uvítání na Copacabaně)

„Víra v Ježíše Krista není žert, je to něco mnohem vážnějšího. Je skandál, že Bůh přišel, aby se stal jedním z nás. Je skandál, že umřel na kříži. Je to skandál: skandál kříže. Kříž nadále budí pohoršení, avšak cesta kříže a Kristova vtělení je jediná jistá. Nedělejte prosím z víry koktejl. Můžete si udělat koktejl z pomeranče, jablka nebo banánu, ale nikoliv z víry. Víra je úplná a nelze ji rozpustit. Je to víra v Ježíše. Je to víra v Božího Syna, který se stal člověkem, miloval mne a zemřel pro mne.“ (mladým z Argentiny)

2. Písmo

Mt 25, 31-46

„Až přijde Syn člověka ve své slávě a s ním všichni andělé, posadí se na svůj slavný trůn a budou před něj shromážděny všechny národy. A oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů. Ovce postaví po své pravici, kozly po levici. Tu řekne král těm po své pravici: Pojďte, požehnaní mého Otce, přijměte jako úděl království, které je pro vás připravené od založení světa. Neboť jsem měl hlad, a dali jste mi najíst, měl jsem žízeň, a dali jste mi napít; byl jsem na cestě, a ujali jste se mě, byl jsem nahý, a oblékli jste mě; byl jsem nemocen a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste ke mně. Spravedliví mu na to řeknou: Pane, kdy jsme tě viděli hladového, a dali jsme ti najíst, žíznivého, a da li jsme ti napít? Kdy jsme tě viděli na cestě, a ujali jsme se tě, nebo nahého, a oblékli jsme tě? Kdy jsme tě viděli nemocného nebo ve vězení, a přišli jsme k tobě? Král jim odpoví: Amen, pravím vám: Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří, pro mne jste udělali. Potom řekne i těm po levici: Pryč ode mne, vy zlořečení, do věčného ohně, který je připraven pro ďábla a jeho anděly. Neboť jsem měl hlad, a nedali jste mi najíst, měl jsem žízeň, a  nedali jste mi napít; byl jsem na cestě, a neujali jste se mě, byl jsem nahý, a neoblékli jste mě; byl jsem nemocen a ve vězení, a nenavštívili jste mě. Tu mu na to řeknou také oni: Pane, kdy jsme tě viděli hladového nebo žíznivého, na cestě nebo nahého, nemocného nebo ve vězení, a neposloužili jsme ti? On jim odpoví: Amen, pravím vám: Cokoli jste neudělali pro jednoho z těchto nejposlednějších, ani pro mne jste neudělali. A půjdou do věčného trápení, spravedliví však do věčného života.“

3. Metodika

Posaďte se a jeden přečte slova papeže, nad kterými se budeme dále zamýšlet.

Témata k zamyšlení (společnému i osobnímu)

  • Jakým způsobem přináším (podávám) Krista do prostředí, v němž žiji – svým vrstevníkům, spolužákům, své rodině,...? Je na mě znát radost z daru víry nebo mám spíše strach dát víru najevo?
  • V koho vkládám svoji důvěru? Kdo nebo co stojí v centru mojí pozornosti, komu nebo čemu nejčastěji naslouchám? Co nebo kdo mě činí šťastným? U koho nebo v čem hledám posilu, čím se „živím“?
  • Jak vážně beru svoji víru (je to životní styl, hobby, image, kamínek v botě, nutnost...)? Čím pro mě víra je, jak se projevuje? Beru víru jako celek nebo je něco, co „vynechávám“? Čeho konkrétně se týkají moje pochybnosti? Jak se projevuje moje víra?

Návrh společné aktivity 

myšlenka k rozvinutí

Evangelium nám vysvětluje, že Ježíš se ztotožňuje s každým člověkem a všechny naše dobré i zlé skutky, prokázanou či odmítnutou lásku vztahuje sám na sebe. Jde o velmi vážnou věc - prokazování lásky a milosrdenství je postaveno jako podmínka pro život v Božím království. Jaká je naše láska ke každému bližnímu? Jak jsme vnímaví pro své okolí, jak moc nám záleží na ostatních lidech?

pomůcky: papír a tužka pro zapisovatele

průběh

  • Přečteme si společně úryvek z Matoušova evangelia (Mt 25, 31- 46), nejlépe 2x za sebou, pomalu a nahlas.
  • Rozdělíme se do skupinek cca po 4 lidech, v každé skupince by měl být stanoven (nejlépe předem) moderátor, který povede diskusi, a také zapisovatel, který zaznamená stručně v bodech náměty, které vzejdou. (práce ve skupině může trvat 20 – 30 min., podle aktuální situace a atmosféry)
  • Prvním úkolem práce ve skupině bude formou diskuse a výměny zkušeností refl ektovat naši schopnost/neschopnost vidět v každém člověku Krista a konkrétním skutkem mu projevit lásku. Asi záleží na člověku a situaci. Můžeme si vzít na pomoc charakteristiku tří kategorií:
    • SNADNÉ – automatické, je to jen otázka pozornosti a vnímavosti a hned zareaguji. Jakou formu a rozsah má skutek lásky?
    • MOŽNÉ – se sebezapřením a s vynaložením určitého úsilí, rozhodnutím vůle se v druhém člověku snažíme pohlížet jako na Krista a konkrétně mu pomoci.
    • NEMOŽNÉ (zatím) – dotkli jsme se našich limitů a nedokážeme v konkrétním člověku vidět Krista a mít ho rádi, obracíme se zády. Co je tou překážkou, tím hlavním důvodem? Jak bychom se mohli pokusit tuto překážku postupně překonat, snížit,...?
  • Druhou otázkou k diskusi bude: Jak konkrétně můžeme zareagovat na různé podoby hladu, žízně, nahoty, nemoci, samoty a nesvobody našich vrstevníků – ve farnosti, ve třídě, v domě, ve vsi,... Jakým konkrétním způsobem jim můžeme dát to nejcennější – Krista a jeho lásku? Můžeme v tom udělat nějaký společný krok.
  • Po té, co se zase všichni sejdou, seznámí zapisovatelé s výsledky diskuse (stručně) a s náměty, jak reagovat na potřeby vrstevníků. Pokusme se alespoň jeden námět zrealizovat (hned si stanovme který, jak a kdy).

Náměty na konkrétní úkol pro život

  • kuste oslovit mladé lidi, kteří u vás navštěvují nedělní bohoslužby, ale neznáte se nebo nejste v  kontaktu. Oslovte je a  pozvěte do vašeho společenství nebo na nějakou společnou akci.
  • Zamysli se, jakým způsobem prožíváš mši svatou a  jaký je tvůj vztah k  eucharistii. Pokud je mše pouhou povinností, dar eucharistie a svátosti smíření zůstává z tvé strany „nerozbalený“, udělej s  tím něco! Svěř např. tuto situaci do modlitby, pokus se dozvědět něco víc o obsahu mše svaté, seber odvahu a jdi se setkat s Božím milosrdenstvím ve svátosti smíření. Pokud si nevíš rady
    nebo se bojíš, požádej kněze o pomoc a hlavně to neodkládej! Ježíš na tebe čeká s láskou

Myšlenkové shrnutí

  • Pokud chceme, aby náš život měl smysl a plnost, je třeba „podat víru, podat naději, podat lásku“ do každé situace, vztahu, oblasti života. Potom bude mít život novou příchuť, bude jako dům postavený na skále a  naše cesta bude radostná, protože mnoho přátel půjde s námi.
  • Ježíš je milující přítel, který nás zve, abychom v něho skládali svou důvěru, nenechali se zahltit náhražkami, ale sytili se vírou. Ježíš nás přijímá ve svátosti odpuštění, čeká v eucharistii a také v lidství tvých dobrých přátel.
  • Nedělejme z víry koktejl! Víra v Ježíše – Božího Syna, který se stal člověkem a z lásky zemřel za každého člověka, je úplná a nelze ji rozpustit.

4. Modlitba

Touto modlitbou chceme děkovat, že různým způsobem můžeme nést Krista a prosit o schopnost podat Krista těm, kteří mi leží na srdci.


Pomůcky: svíce, „baličák“ (dle počtu účastníků, nejméně formát A2), papírky dvou barev, které jdou přilepit na baličák (popř.lepidlo), tužky 

Příprava: Baličák umístěte doprostřed modlících se a  do jeho středu dejte svíci. Od ní ke krajům se namalují paprsky; svíce je symbol Krista, od něj vše dobré vychází a k němu má směřovat

Píseň

Ve chvíli ticha píše každý z nás na papírky jedné barvy to, čím se mi podařilo svědčit o  Kristu, někoho povzbudit, potěšit, dodat naději, pomoci slabšímu, někoho navštívit, rozdělit se o něco ze svého, přispět na pomoc trpícím… Papírků může mít každý libovolný počet nebo určí počet moderátor.

Po chvíli začneme tyto papírky lepit na paprsky směřující ke svíci a při nich může každý za to, co na papírku má pronést dík.

Píseň

Nyní budeme na papírky další barvy psát lidi, kteří potřebují Krista nebo kterým bych ho chtěl podat (věřícím či nevěřícím). Stačí křestní jméno a dokonce mohu zvolit (z důvodu důvěrnosti) „zástupné jméno“, čili myslet někoho, ale na papírek napsat fi ktivní jméno – Bůh ví, na koho myslím.

Tyto papírky lepíme opět na paprsky, kamkoli mezi způsoby, kterými už někdo o Kristu svědčil. Při lepení papírku vyslovíme napsané jméno – to je samo o sobě prosbou, ke které se v duchu připojují všichni.

Vznikne „mozaika“ toho, co se nám podařilo i  těch, kteří takové svědectví potřebují.

Píseň

Modlitba Matky Terezy Pane, když mám:

Pane, když mám hlad, sešli mi někoho, kdo potřebuje nasytit.
Když mám žízeň, sešli mi někoho, kdo potřebuje utišit žízeň.
Když je mi zima, sešli mi někoho, kdo potřebuje zahřát.
Když jsem smutný, sešli mi někoho, kdo potřebuje potěšit.
Když jsem chudý, sešli mi někoho, kdo je chudší než já sám.
Když nemám čas, sešli mi někoho, kdo potřebuje vyslechnout.
Když jsem potupený, sešli mi někoho, koho bych mohl chválit.
Když ztrácím odvahu, sešli mi někoho, kdo potřebuje povzbudit.
Když se cítím nepochopený, sešli mi někoho, kdo potřebuje obejmout.
Když se necítím milován, sešli mi někoho, kdo potřebuje lásku.

Píseň