Formační materiály pro společenství mládeže, které vycházejí z  promluv papeže Františka během Světového dne mládeže v  Rio de Janeiro. Zpracovala Sekce pro mládež ČBK. Ke stažení v pdf.


1. slova Františka

„Jděte! V těchto dnech jste tady v Riu mohli získat krásnou zkušenost setkání s Kristem a společného setkání s ním; mohli jste pocítit radost z víry. Zkušenost tohoto setkání však nesmí zůstat uzavřena v našem životě nebo v malé skupině farnosti, hnutí nebo vašeho společenství. Bylo by to jako vzít kyslík plameni. Víra je plamen, který je tím živější, čím více se sdílí, předává, aby všichni mohli poznat, milovat a vyznávat Ježíše Krista, který je Pánem života a dějin (srov. Řím 10,9).
 
Avšak, pozor! Ježíš neřekl, chcete-li nebo budete-li mít čas, nýbrž:́ Jděte a získejte za učedníky všechny národy ́. Sdílet zkušenost víry, dosvědčovat víru a hlásat evangelium je mandát, který Pán svěřuje celé církvi, i tobě. Je to příkaz, který se však nerodí z touhy po nadvládě nebo z touhy po moci, ale ze síly lásky, ze skutečnosti, že Ježíš jako první přišel mezi nás, dal nám nikoli něco ze sebe, nýbrž nám dal sebe celého. Dal svůj život, aby nás zachránil a  prokázal nám Boží lásku a  milosrdenství. Ježíš s  námi nenakládá jako s  otroky, nýbrž jako se svobodnými osobami, přáteli a bratry. Nejenom nás posílá, ale i provází, a během tohoto misijního poslání lásky je neustále při nás.
 
Kam nás Ježíš posílá? Neexistují hranice, ani omezení. Posílá nás ke všem. Evangelium je pro všechny a  nikoli pouze pro některé. Není jenom pro ty, kteří se nám zdají bližší, vnímavější a přívětivější. Je pro všechny. Nemějte strach jít a nést Krista do každého prostředí, až na existenciální periferie, i  za tím nevzdálenějším, nejindiferentnějším.
 
Pán hledá všechny, chce, aby všichni vnímali vroucnost jeho milosrdenství a jeho lásky.
Církev potřebuje vás, vaše nadšení, kreativitu a radost, které vás charakterizují. Víte, kdo je nejlepší pro evangelizaci mladých? Jiný mladý. Touto cestou se všichni máte vydat.
(nedělní homilie)

2. Písmo

1 Kor 9,16-19.22-23
 
„Že hlásám evangelium, tím se chlubit nemohu; to je mi uloženo jako povinnost, a  běda, kdybych ho nehlásal. Odměnu bych mohl čekat, kdybych to dělal z  vlastního popudu. Když to však dělám proto, že to mám nařízeno, plním jen úkol, který mi byl svěřen. Jaká je tedy moje odměna? To, že hlásám evangelium, a  nic za to nechci, takže se vzdávám práva, které mi evangelium poskytuje. Jsem nezávislý na všech, a přece jsem udělal ze sebe služebníka všech, abych tak získal tím větší počet lidí. U slabých jsem se stal slabým, abych získal slabé. Pro všechny jsem se stal vším, abych stůj co stůj zachránil aspoň některé. A  to všechno dělám proto, abych zároveň s  nimi získal podíl v dobrech evangelia.

3. Metodika

Posaďte se a jeden přečte slova papeže, nad kterými se budeme dále zamýšlet.
 
Témata k zamyšlení (společnému i osobnímu)
 
  • Je pro mě víra radostí, radostným životním stylem nebo má spíše nádech povinnosti, nutnosti a nejistoty? Zažil jsem radost z víry? V  jakém okamžiku? Jak se to projevilo? Rozdělil jsem se o  tento prožitek s někým dalším? Co dělám pro šíření evangelia? Jaké je mé svědectví o Kristu? Co mi pomáhá a co mi překáží?
  • Jaká jsou ta „má prostředí“, kam chce Bůh skrze mě přijít? Jak jsem v nich přijímán? Které z nich vnímám jako nejotevřenější a proč, a které je v tomto smyslu uzavřené. Kde je pro mě ona „periferie“,na kterou mám také jít?  
Návrh společné aktivity
myšlenka k rozvinutí
 
Každý máme důležité poslání – hlásat radostnou zvěst o  Kristu. Z  toho není nikdo vynechán či omluven. Jakým způsobem toto poslání vnímám, jak ho uskutečňuji ve svém životě? Jaký je můj postoj k tomuto úkolu?
 
pomůcky
Větší množství vystříhaných obrázků různého typu (nejlépe ze starých kalendářů – krajina, lidi, detaily rostlin, zvířat, města, cesty apod.), reprodukovaná hudba (instrumentálka) pro podmalování samostatného zamyšlení.
 
průběh
  • Po zemi rozložíme připravené obrázky.
  • Úkolem každého bude zamyslet se nad vlastní realizací hlásání evangelia. Jak vypadá moje svědectví o  Kristu? Jsem pokorný a  radostný svědek nebo sebevědomý „všeználek“ a  poučovatel? Přemýšlím o tom, snažím se najít způsob nebo v této otázce dělám mrtvého brouka? Nehledám spíše výmluvy než způsoby? Snažím se jít dopředu byť po malých krůčcích nebo sedím na pařezu? Dokáži se rozdělit s ostatními o to, co se mi v této věci povedlo? Co mě motivuje, co mi brání?
  • Pomůckou pro vyjádření nám může být právě symbolika nějakého obrázku, na kterém pomocí analogie vysvětlíme, jak je to s  naší evangelizací. (např. vybral jsem si obrázek se značkou stop, protože mě zastavil neúspěch, zklamání a trochu se bojím, aby mě při dalším pokusu zase někdo ne převálcoval. Ale už se rozhlížím a  sbírám síly, abych se znovu „rozjel“ dál, k  dalším lidem. Nebo: Vybrala jsem si obrázek mladé rodiny s  miminkem, protože prožívám velkou sílu lásky Boží i lidské a musím se o ni každý den dělit. Způsobuje to štěstí v  očích mých i  druhých lidí a  vnímám jak se šíří do všech stran. To miminko je symbolem plodnosti této sdílené lásky. Atd...) Dejme si práci s  rozvinutím symboliky a vynalézavým a barvitým přirovnáním.
  • Na samostatné přemýšlení by nám mohlo stačit 15 min., můžeme ho podmalovat puštěním tiché reprodukované hudby. Potom můžeme každý představit a  okomentovat ostatním vybraný symbol svého hlásání evangelia. Můžeme toto sdílení zpestřit také řízeným předáváním slova – ten, kdo domluví, předá slovo komukoliv dalšímu, kdo ještě nemluvil pomocí klubka vlny (lze použít i tenisák), které vybranému člověku hodí. Pokud by někdo svůj obrázek nechtěl komentovat, může ho jen ukázat a  slovo předat dál.
Náměty na konkrétní úkol pro život
 
Napiš konkrétní prožitek radosti z  víry nebo zkušenost z  hlásání
evangelia a pověs ji na signály (www.signaly.cz). Svěřuj svoji víru i  poslání hlásat svému andělu strážnému. Pošli ho před sebou do každého prostředí, ke každému člověku, ke kterému jsi poslán, zvláště tam, kde cítíš o dmítání a  uzavřenost nebo vlastní strach a neschopnost.
 
Shrnutí témat
  • Naši víru a radost z ní si nesmíme nechat pro sebe. Je to plamen, který se rozrůstá tím, že se sdílí a předává.
  • Každý jsme Ježíšem posláni hlásat evangelium všem lidem, ve všech prostředích, aby všichni mohli poznat, milovat a  vyznávat Ježíše Krista, vnímat vroucnost jeho milosrdenství a jeho lásky.
  • Sdílet zkušenost víry, dosvědčovat víru a  hlásat evangelium není žádná „doplňková aktivita“, ale mandát – příkaz pramenící ze síly lásky.

4. Modlitba

V dnešní modlitbě chceme zaznamenat, že jdeme životem jako ti,kteří v něm nacházejí Boží působení a o něm také svědčí.
 
Pomůcky:
Bible, lístečky cca A6, tužky Rozdat lístečky a tužky ještě před písní, najít žalm 78
 
Píseň
 
Modlitba žalmu 78.
 
Způsob je libovolný – střídání dvou polovin účastníků po verších nebo střídání chlapci a děvčata, všichni všechno... Necháme chvilku tiché modlitby, každý se potichu modlíme znovu tento žalm a nahlas vyslovujeme slova či verše, která nás oslovují.
Žalm mluví o  mnoha zkušenostech s  Hospodinem. Nyní si vezmeme lísteček a  pokusíme se jakoby pokračovat v  žalmu tím, že popíšu, jak jsem poznal, že Bůh někde v  mém životě nebo okolí jednal. Např. „Hospodine, mnoho času jsem věnoval učení, a  přesto jsem si vůbec nebyl jistý před zkoušením. Volal jsem k tobě a vyslyšels mě, tobě budu děkovat a chválit tě.“
Pokud by někdo chtěl, může svůj text modlitby přečíst nahlas.
 
píseň
 
Na závěr modlitby udělejme každý každému křížek na čelo a požehnejme mu na cestu – aby šel jako svědek Kristův.