Formační materiály pro společenství mládeže, které vycházejí z  promluv papeže Františka během Světového dne mládeže v  Rio de Janeiro. Zpracovala Sekce pro mládež ČBK. Ke stažení v pdf.


1. slova Františka

„Dnes si církev připomíná rodiče Panny Marie a prarodiče Pána Ježíše – svatého Jáchyma a Annu. V jejich domě spatřila světlo světa Panna Maria, počatá bez poskvrny prvotního hříchu; v jejich domě vyrostla, doprovázena jejich láskou a vírou; v jejich domě se naučila naslouchat Hospodinu a následovat jeho vůli. Svatý Jáchym a Anna jsou součástí dlouhé řady těch, kdo ve vroucím rodinném prostředí předávali lásku k Bohu až k dívce Marii, která do svého lůna přijala Božího Syna a  darovala ho světu, nám. Rodina má neocenitelnou hodnotu jako výsostné místo pro předávání víry! 

Prarodiče jsou velmi důležití v  životě rodiny jako ti, kdo předávají ono bohatství lidskosti a víry, které je důležité v každé lidské společnosti. Jsou důležití pro setkávání a dialog mezi generacemi, obzvláště uvnitř rodiny. Dokument   Aparecidy nám to připomíná slovy: ´Děti a prarodiče tvoří budoucnost národů; děti proto, že v nich jdou dějiny kupředu, prarodiče, protože předávají svou životní zkušenost a moudrost´ (č. 447). Tento vztah, tento dialog mezi generacemi je
pokladem, který je třeba uchovávat a podporovat! (před Anděl Páně 26. 7.) 

Neposkvrněná Panna se za nás přimlouvá v nebi jako dobrá matka, která opatruje svoje děti. Maria nás učí svým životem, co znamená být učedníkem - misionářem. Pokaždé, když se modlíme Anděl Páně, upamatováváme se na událost, která navždy změnila lidské dějiny. Když Anděl Gabriel zvěstoval Marii, že se stala Matkou Ježíše, Spasitele, svěřila se Bohu, aniž chápala plný význam tohoto povolání, a odpověděla:´Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova´ (Lk 1,38). Co však učinila hned potom? Jakmile přijala milost stát se matkou vtěleného Slova, nenechala si tento dar pro sebe, ale cítila za něj odpovědnost. Vyšla ze svého domu a spěchala na pomoc své příbuzné Alžbětě, která ji potřebovala (srov. Lk 1,38-39), učinila skutek lásky a konkrétní služby, nesouc Ježíše ve svém lůně. A udělala
to bez prodlení! 

To je náš vzor, drazí přátelé. Ta, která dostala od Boha nejcennější
dar, odpovídá nejprve tím, že se vydává na cestu, aby sloužila a nesla Krista. Prosme Matku Boží, aby pomáhala také nám darovat radost z Krista našim příbuzným, našim druhům, našim přátelům a všem ostatním. Stojí to za to! Vyjít, vydat se odvážně a velkodušně na cestu, aby se každý muž i žena mohli setkat s Pánem.“ (před Anděl Páně 28.7.)

2. Písmo

Lk 1,26-38

„Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k  panně zasnoubené s  mužem jménem Josef z  Davidova rodu a  ta panna se jmenovala Maria. Anděl k  ní vešel a řekl: ´Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!´ Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: ´Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu
jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a  jeho království nebude mít konce.´ Maria řekla andělovi: ´Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám.´ Anděl jí odpověděl: ´Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoliv byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného.´ Maria řekla: ´Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova.´ A anděl od ní odešel.“

3. Metodika

Posaďte se a jeden přečte slova papeže, nad kterými se budeme dále zamýšlet.

Témata k zamyšlení (společnému i osobnímu)

  • Kdo a  jakým způsobem mi předával víru, kdo mě doprovázel
    a doprovází na cestě k Bohu?
  • Jak je to s vírou v naší rodině? Modlím se o víru či její posílení
    pro své blízké? Jaké vydávám svým nejbližším svědectví o svém
    životě s Bohem?
  • Pokud mi ve víře pomáhali moji prarodiče – čeho si na nich vážím,
    čím mi jsou (byli) vzorem a co je pro mě výstrahou, příkladem,
    který nechci následovat?
  • Naslouchám Bohu a snažím se žít podle jeho vůle? Jaká je moje
    odpověď na jeho pozvání ke konkrétnímu poslání, k jednotlivým
    úkolům? Jak vyjadřuji své ANO Bohu v  každodenním životě?
    Předávám i já víru svému okolí?

Návrh společné aktivity

myšlenka k rozvinutí

Na naší cestě víry jsme potkali a potkáváme lidi, kteří nám nějakým dobrým a přitažlivým způsobem ukázali na Krista, svědčili o své víře, doprovázeli nás v našich hledáních, pomáhali nám a byli tak součástí onoho řetězce předávání víry.

pomůcky: papíry formátu A4, tužky, fi xy, voskovky, provázek, kolíčky nebo kancelářské sponky

průběh

  • Vytvoříme si „Galerii našich svědků víry“.
  • Nejprve každý sestaví portrét svého svědka víry (může jich být i víc). Na papír A4 napíšeme jeho jméno a příjmení, nebo přezdívku a dále jeho „životopis“, kde můžeme kromě základních informací uvést odpovědi na otázky: Čím mě zaujal/a? Co mě naučil/a? V  čem je mi příkladem? S  čím mi pomohl/a, poradil/a? Jaké vlastnosti jsou pro něho/ni charakteristické? Můžeme poznamenat také nějaký vhodný výrok, čin, atd.
  • Po obvodu místnosti upevníme provázek, na který potom pomocí kolíčků nebo kancelářských sponek libovolně umístíme portréty. 
  • Po té ten, kdo vede aktivitu, svolá všechny přítomné a  zahájí vernisáž. Vyzve autory, aby postupně představili své portréty. Pro dokreslení atmosféry se může prostor předem dozdobit, osvětlit svíčkami (pozor na bezpečnost), odlišit tvůrčí část a vernisáž nějakým doplňkem oblečení (šála, klobouk,...), podávat
    jednoduché občerstvení (nakrájené ovoce, sušenky a čaj, apod.).

Náměty na konkrétní úkol pro život

  • Vymysli konkrétní způsob, jak zprostředkovat Boží lásku, předat radost z Krista někomu z těch, kteří ti pomohli na cestě víry. Můžeš ho navštívit, napsat dopis nebo sms…, ale ať je to skutek lásky! 
  • Zařaď do svého denního programu také modlitbu Anděl Páně (nejlépe v pravidelnou denní dobu). Pokud se ji pravidelně modlíš, zkus se ji třeba jednou týdně nad ní chvíli rozjímat. 

Myšlenkové shrnutí

  • Rodina má neocenitelnou hodnotu jako místo pro předávání víry. Důležitý je vztah – dialog mezi dětmi, v nichž jdou dějiny kupředu a prarodiči, kteří předávají svou životní zkušenost a moudrost.
  • Panna Maria je nám vzorem, jak reagovat na Boží povolání. Jakmile vyjádřila svůj souhlas, cítila odpovědnost nést Krista dál a dala se bez prodlení na cestu, aby sloužila a rozdělila se o radost z obdarování.
  • Každý z  nás má za úkol darovat radost z  Krista příbuzným, přátelům a všem lidem. Vydat se odvážně a velkodušně na cestu, aby se každý člověk mohl setkat s Pánem.

4. Modlitba

I známá modlitba může nacházet nový obsah…

Pomůcky: 3 barvy papírových proužků (široké cca 1,5 cm, dlouhé cca 10 cm) – každý bude moci použít více proužků jedné barvy, sešívačka nebo lepidlo, tužky

Po každé části modlitby Anděl Páně budeme na papírové proužky psát úmysly, jak bude uvedeno níže. To, co bude na proužcích napsáno, se nebude číst nahlas.

Píseň

K: Anděl Páně zvěstoval Panně Marii
L: a ona počala z Ducha Svatého.
Anděl nese poselství Marii – na proužky jedné barvy napiš, kdo ti vyprávěl
o Bohu, kdo tě ve víře povzbudil. Proužky si nechte u sebe.
Zdrávas, Maria…

K: Maria řekla: Jsem služebnice Páně,
L: ať se mi stane podle tvého slova.
Ochotou Mariinou se Boží slovo může uskutečnit. – na proužky druhé
barvy napiš, co v tvém nejbližším okolí (především v rodině) potřebuje
proměnu, zásah Boží a naši víru (např. hledání práce, fi nanční těžkosti,
malý byt, vztahy…). Proužky si opět nechte u sebe.
Zdrávas, Maria…

K: A Slovo se stalo tělem
L: a přebývalo mezi námi.
Ježíš opravdu přebývá mezi námi. Někdy jeho přítomnost představujeme
pokřiveně a nepřijatelně. Na třetí barvu proužku napiš, jak vnímáš
přítomnost Ježíše způsobem, který je tobě i lidem kolem tebe přijatelný a srozumitelný (ve společenství, v modlitbě, konkrétní lásce k bližním, v kamarádech…). Proužky si stále nechte u sebe. Zdrávas, Maria…

K: Oroduj za nás, svatá Boží Rodičko,
L: aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.
K: Modleme se:
Pane, poznali jsme andělské poselství o vtělení Krista, tvého Syna;
vlej nám, prosíme, do duše svou milost, ať nás jeho umučení a kříž
přivede k slávě vzkříšení. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Během následující písně udělejte z proužků papírový řetěz. Na střídání barev v řetězu nezáleží.

Píseň

Na závěr modlitba připisovaná sv. Františkovi:

Pane, učiň mne nástrojem svého pokoje:
kde je nenávist, ať přináším lásku,
kde je urážka, ať přináším odpuštění,
kde je nesvornost, ať přináším jednotu,
kde je omyl, ať přináším pravdu,
kde je pochybnost, ať přináším víru,
kde je zoufalství, ať přináším naději,
kde je temnota, ať přináším světlo,
kde je smutek, ať přináším radost.
Pane, učiň,
ať nechci být tolik utěšován, jako spíše utěšovat,
být chápán, jako spíše chápat,
být milován, jako spíše milovat.
Neboť je toto: kdo se dává, ten přijímá, kdo na sebe zapomíná, ten je nalézán, kdo odpouští, tomu je odpuštěno, kdo umírá, ten povstává k věčnému životu.

Tuto modlitbu se lze pomodlit také jako píseň z Kancionálu č. 928